miércoles, 7 de noviembre de 2018

Tercera edat i animació sociocultural

El dimarts 23 d'octubre realitzarem una classe teòrica sobre l'animació sociocultural en la tercera edat.

Començarem parlant de la importància de possibilitar a la gent gran la seua realització personal, la comprensió del seu entorn i la participació en la vida comunitària.

Un dels objectius que comporta l'animació sociocultural en aquest sector és la millora de la qualitat de vida i integració social en les diferents àrees de la nostra societat.

Per a realitzar aquestes activitats existeixen certes institucions, com són: els centres Municipals d'Activitats de Persones Majors, les llars dels jubilats, Centres de Dia i Residències, la Universitat Popular, entre altres.

A més, poguérem compartir les experiències de companys i companyes que realitzaren les pràctiques de segon grau en centres de residència i pogueren conviure l'animació sociocultural en viu.


Com a experiència personal, a la Residència en què estiguérem  es realitzava un programa d'Atenció Individualitzat, en el que es tenien en compte les necessitats de cadascú dels residents, per a poder fer activitats adaptades a aquestes persones.
A aquesta residència on una de les companyes ha estat realitzant les pràctiques curriculars de segon curs, es realitzaven diferents activitats i solien estar relacionades amb els festius o temps marcats. Quan es va fer taller de cuina, vam realitzar coquets, dolç típic nadalenc, i aquesta activitat es va realitzar la setmana d'abans al dia de Nadal. Feien setmanalment taller de pintura, depén de les necessitats de cada persona major, adaptaven aquest taller, per exemple, hi havia una senyora que havia sofrit un ictus i havia perdut mobilitat en la seua part esquerra, però aquesta senyora havia sigut artista durant tota la seua vida, i no volia perdre aquesta habilitat, aleshores la TASOC, preparava un cavallet diferent per a aquesta senyora. A més, de les pintures més originals realitzaven xicotetes exposicions pels corredors de la residència, perquè tots pogueren gaudir d'aquelles obres.
Al tractar-se de persones majors, no oblidaven aquelles vesprades de divendres de bingo! Així com tampoc deixaven de costat, les meravelloses vesprades de diumenge de cine, encara que el cine haja canviat molt, les pel·lícules que visualitzaven eren aquelles pel·lícules en blanc i negre.
No faltaven les eixides de la residència, per a visitar algun lloc dels voltants, ja fora la platja, o qualsevol exposició d'art, així com el mercat dels divendres al poble. En aquest cas, no tots podien acudir, perquè hi havia residents que no tenien suficient mobilitat per a moure's amb certa independència.
En aquest video, deixem un exemple de moltes de les activitats que es realitzen en una residència per als nostres majors.



Així i tot, encara que es realitzen moltes activitats per a les persones majors, pesem que no són suficients, perquè moltes vegades els tractem amb certa inferioritat, com si a penes tingueren formació, i en canvi aquestes persones majors, necessiten millorar la seua qualitat de vida i les seues relacions. Deurien buscar-se activitats molt més profundes, que els portaren a la reflexió.
La nostra companya, mentre realitzava pràctiques, va dur una proposta d'activitats per a les persones majors, una proposta d'activitat que va resultar prou exitosa entre els majors, ja que els va ajudar a reflexionar en quin món estem vivint, i van eixir reflexions molt boniques, basades en la seua infantesa, infantesa en molts casos, marcada per una guerra civil i una dictadura.
En finalitzar aquesta activitat, moltes persones majors, van anar a felicitar a aquesta companya, perquè per fi, algú s'havia preocupat un poc per mostrar-los que estava passant allí fora de la residència.
Treballar amb persones majors, és molt gratificant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario